boende i kroatien logo
23-09-2018

Läs om Kroatiens mat och dryck!

 

Läs om Kroatiens världskända Dalmatiens Prsut och Istrien Prsut (rökt/lufttorkad skinka)... Ost från ön Pag och ost från Lika...
Varuskyddade Slavonians kulen (stark paprika salami), de populära vitlöks korv från Samobor, eller från Zagorje, färskost med crème fraiche...
Kontakta oss

 

Fakta om Kroatien


» Allmän Information
» Kultur, historia, natur
» Mat och dryck
» Tullbestämmelser
» Resedokument

» Roligt om Kroatien!

Valutaomvandlare

 

 

Mat och dryck i Kroatien


Kroatien är känd för den variationsrika matkulturen och även för sitt högkvalitativa vinproduktion och olivolja. I landet produceras ca. 680 olika vinsorter och många av dem är populära i Sverige och hela Skandinavien.

Mat
För att stilla hungern, kan du sitta ner på
restauranger, krogar, pizzerior och snabb salonger mat. För snabb svält (snabbmat), kan vi rekommendera Topli Sendvic eller hamburgare. Den kroatiska Hamburger har jämfört med "normala" en fördel. Man (n) är nog av en! För finsmakare dock restaurangerna och krogarna med traditionella kroatiska köket det mest intressanta. 
Famous Dalmatian eller Istrien Prosciutto (rökt skinka )...., ost från ön Pag och ost från Lika, Slavonian kulen (stark salami), de populära vitlök korv från Samobor, eller från Zagorje, färskost med crème fraiche ... men också en fräsch sallad klädd med vinäger och olja är den första känslan av mättnad.

Utbudet av varmrätter beror på den region där du är. I kustområdet erbjuds främst fisk och skaldjur specialiteter. Den som nu tror att fisken i havet är särskilt god, bör först titta på menyn och bra priser för att få räkningen efter någon chock. Men mat är vanligtvis ett krav för att vara nöjd med en drink för ca 10 - €. Dessutom finns det GRYTSTEK i kryddig sås (pašticada) eller kokt lamm och kyckling i olika former är också nästan överallt. Tips: Försök men när grillen och stoppade calamari Grillad ...

De som inte får vara uppmärksam på sin plånbok, som du bör prova den med färsk hummer (under säsong) eller Skampis. I Skampis tillkännages men aktiv finger arbete .... och du inte blanda ihop efter middagen maträtt serveras med varmt vatten och citron är inte ett farväl dryck från huset. I den kontinentala delen av Kroatien olika kötträtter. Välkända specialiteter är t.ex. bakade lamm eller bakad spädgris. Om du klarar i bilen med öppna fönster på en restaurang och bedriva läcker grill doft ... du tror lugnt. Det är lika färskt lamm eller fläsk kokas på spett. Prova det ... du kommer att minnas en lång tid för denna delikatess.

En annan specialitet är Peka. Ges under huven inbakat kött, det skär är i samma med det Peka ..... läcker!

Till efterrätt, finns Zagorje strudel, vallmofrö och Rolladen, strudel med grynost eller fyllningar frukt olika .. eller bara en glass.

Dryck
Vinodling och produktion av utsökta, välsmakande viner i Kroatien har en hundra år lång tradition, både i den kontinentala del och på norra kust Kroatien och Dalmatien. De mest populära röda druvsorter i kustområdet är: Teran, Merlot, Kabernet, opolo, Plavac, Dingac, Postup och vita sorter: Malvasia, Pošip, Pinot, Ujundžuša, Žlahtina, Muskat.

I den kontinentala delen av Kroatien följande huvudsakliga typer av vin odlas: Riesling, Graševina, Burgundac, Traminac ... Vid hög-proof vodka drinkar följande platser är populära: Sljivovica, travarica och Loza (plommon konjak, brännvin, grappa). Dessert drycker är: Prosseccio och Maraschino. Söta viner finns i Kroatien endast mycket sällan.

Det kan hända att ägaren från restaurangen eller boende du till en "droppe" bjuder in dig. Denna lilla Abschiedssgruß för betalda konton kommer säkerligen att vara en "DOMACA rakija" ... en sort brännvin. Oroa dig inte - du kommer inte bli blind, men, efter att du druckit en, det kommer att ge dig en "ooohhhoooo" grymmas på läpparna :). Vi hoppas att du nu har vattnas i munnen  och önskar er en god aptit!

 

 

Vädret Split