boende i kroatien logo
23-09-2018

Det visste ni inte om Kroatien!

 

… att Kroatien är ett av de allt färre länder på Gamla kontinenten som i de offentliga vattensystemen tillförsäkrar sina invånare med drickbart vatten av naturligt hög kvalité.
Kroatien har flest soltimmar i hela Europa - 2700 / år Kroatiens kust blivit utsett till den renaste i Europa! Kroatien har 1.185 öar, varav 67 är bebodda! Vita Huset i Washington är byggd med den vita stenen från ön Brac. Kroatiens motorvägar hör till dem modernaste i Europa! Kroatiens kuststräcka är 1777 km, dessutom 4058 km omfattar en kuststräcka av öar och klippor.
Kontakta oss

 

Fakta om Kroatien


» Allmän Information
» Kultur, historia, natur
» Mat och dryck
» Tullbestämmelser
» Resedokument

» Roligt om Kroatien!

Valutaomvandlare

 

 

Roliga fakta om Kroatien...

 
Istrien … att Istrien har sitt lutande torn. Det 22 meter höga kyrktornet i Zavrsje lutar 40 centimeter.
Senj … att kuststaden Senj ligger på 45:e breddgraden, halvvägs mellan ekvatorn och nordpolen.
Habsburgeliten … att Opatijarivieran, vid sidan av Cote d´Azur, var det mest populära semestermålet för den habsburgska eliten och kallas än i dag för Adrias Nice.
Rijeka … att karnevalen i Rijeka hör till en av de tre mest lockande karnevalerna i Europa.
Erkännande av USA
… att Dubrovnik Republiken var den första stat som erkände Amerikas Förenta Staters självständighet.
Naturism … att det anses att naturismen på ön Rab officiellt startade år 1936 vid den brittiske kungen Eduard VIII:s besök, då myndigheterna tillät att han med sin hustru fick bada naken i Kandarolaviken.
San Marino … att S:t Martin, en stenhuggare bördig från ön Rab, emigrerade till Appeninska halvön och där år 301 instiftade republiken San Marino.
Daktiloskopi … att daktiloskopin, metoden att fastställa personers identitet med hjälp av fingeravtryck, uppfanns av Ivan Vucetic (1858-1925) från Hvar.
Zadar ...att den första havsorgeln i världen finns i staden Zadar, där ljud skapas uteslutande under inflytande av vind och havsvågor.
Fyren Veli Rat … att man i tillverkningen av putsbeläggningen för fyren Veli Rat på Dugi otok använde 100 000 äggulor.
Vita Huset … att Vita Huset i Washington är byggd med den vita stenen från Brac.
Trogirkapell … att kapellet inom Trogirkatedralen innehåller 150 människoskulpturer.
Hvar … att den äldsta kommunala teatern i Europa byggdes i Hvar år 1612.
Dubrovnik … att Dubrovnik har den äldsta försäkringslagen i Europa, från år 1395, tre århundraden för tillskapandet av Lloyd i början av 1600-talet.
Skrift … att kroaterna hade sin egen skrift. Den hette glagolitsa, uppstod under 800-talet och var fram till 1700-talet i bruk regelbundet vid sidan av den latinska skriften.
Torped ...att torpeden med den form och konstruktion som vi känner till i dag uppfanns år 1860 av kroaten Ivan Lupis-Lukic, en pensionerad officer i den österrikisk-ungerska flottan, och att den första torpedfabriken fanns i Rijeka.
Fallskärm … att den första bevarade skissen av en fallskärm (homo volans) gjordes av den kroatiske uppfinnaren Fausto Vrancic (1551-1617) från Sibenik
Alfred Hitchcock … att filmregissören Alfred Hitchock (1899-1980) under sin vistelse i Zadar meddelade att solnedgången där var vackrast i världen.
Rickard Lejonhjärta
… att Rickard Lejonhjärta under sin återkomst från korståget 1192 räddades från en storm i höjd med Dubrovnik och att han sedan uppfyllde sitt löfte att ge Dubrovnikborna startpengar för katedralbygge.


Utmärkelser
• Den berömda förläggaren av turistguiden "Lonely Planet" utropade Kroatien till det populäraste resmålet i världen under år 2005. Efter Kroatien kom Kina, Argentina, USA, Italien och Costa Rica.
• Den i världen ansedda förläggaren av turistguider, kartor och atlaser, Michelin, satte upp Kroatiens karta på omslaget till den senaste utgåvan av Europaatlasen.
• USTOA (Amerikanska turoperatörers förening) valde Dubrovnik som värd för sin årliga konferens år 2006.
• "New York Times" publicerade ett stort reportage "En ny riviera växer fram i Kroatien" den 17 juli 2005
• Kroatien var det mest omtyckta sista-minuten målet för tyska turister sommaren 2005, visar en undersökning utförd av Europeiska turistinstitutet (ETI)..
• Tidskriften National Geographic Adventure har utsett Kroatien till den mest eftertraktade "Heta äventyrsdestinationen" under år 2006.

Slips – kravatt • Kroatien är slipsens/kravattens hemland. Det var de kroatiska soldaterna som under 1600-talet introducerade denna modedetalj till Europa.
• Under den franske kungen Ludvig XIII instiftades år 1643 t.o.m ett särskilt regemente som efter kroaternas halsbeklädnad fick namnet "Royal Cravates". Parisarna övertog det nya modeföremålet som bars à la croate, vilket gav upphov till det franska ordet "cravate". Diocletianus Den romerske kejsaren Diocletianus byggde år 305 eft.Kr. sitt palats i Dalmatien, som sedan blev kärnan till den nutida staden Split. Palatset är ett av 7 byggnadsverk som i Kroatien står under UNESCO:s beskydd.

Kroater Kroaterna invandrade till Adriatiska havets östra sida under 600-talet. Tomislav, den förste kroatiske kungen, kröntes år 925. Kulen från Slavonien Den traditionella paprikakorven kulen är en specialitet från provinsen Slavonien, skyddad som regionalt varumärke. Tillverkningen tar minst 9 månader i anspråk och numera köps den endast för särskilt viktiga gäster eller som present vid speciella tillfällen.

Maraschino Maraschino är en likör med ursprung i Zadar som under 1700-talet exporterades till nästan alla europeiska länder och har avnjutits av en rad kända ledare som den engelske kungen George IV, Napoleon Bonaparte, den ryske kungen Nikolaj … utförligare

Ostron Orten Mali Ston är känd för att ha de mest smakfulla ostronen i världen.

Tryffel från Istrien Tryffel hittades första gången i floden Mirnas dal år 1929. De lokaliseras i denna trakt med hjälp av särskilt tränade hundar. Den bästa och dyrbaraste är den istriska vita tryffeln. Den största tryffeln i världen, omskriven i Guiness rekordbok, hittades i Istrien år 1999 av Giancarlo Zigante och hans hund Diana. Tryffeln vägde 1,31 kilogram. utförligare

Plavac Mali Plavac Mali är en ursprunglig vindruva som växer bara i Kroatien, närmare bestämt Dalmatien. Plavac Mali har legat till grund för utvecklingen av sådana berömda vinsorter som Dingac och Postup på halvön Peljesac, Ivan Dolac på ön Hvar och Murvica på ön Brac.

Vin från fontän Den 1 april varje år sprutar stadens fontän i Ludbreg vin i stället för vatten.

Salt från Pag Saltet från salterier i Pag och Ston är det renaste i Medelhavet..

Skampi Skampi, den mest eftertraktade och mest kända Adriaräkan, är inte alltid lätt att hitta. Den förekommer mest i Kvarner. Skampi är en äkta gastronomisk delikatess som ofta förekommer i kroatiska restauranger

Marco Polo Kroatien är Marco Polos hemland. 1200-talets mest berömda världsresenär var född i Dalmatien, på ön Korcula

Nikola Tesla Även fysikern Nikola Tesla (1856-1943), världsberömd innovatör och uppfinnare vad gäller energiöverföring och telekommunikation, var född i Kroatien. Hans mest värdefulla uppfinning är växelström. Slavoljub Penkala Zagrebbon Slavoljub Penkala (1871-1922) utvecklade den mekaniska blyertspennan samt bläckpennan år 1906.

Sport Drazen Petrovic – basketbollens Mozart Drazen Petrovic föddes i Sibenik 22 oktober 1964. Föräldrarna Biserka och Jole Petrovic sörjde för att Drazen fick en lycklig och sorglös barndom tillsammans med den äldre brodern Aleksandar (Aco). Drazen var ett mångsidigt barn som bl a gick på gitarrundervisning och som tillbringade de långa sommardagarna vid havet i sin födelsestad. I broderns spår lärde han känna och passionerades av basketboll och blev snart en fanatisk entusiast. Även om han tillbragte mycket tid med att spela basket med sina vänner på den lokala banan fortsatte han gärna med att öva på egen hand; det hände gång på gång att han stannade i timmar på samma bana. Denna ständiga önskan att bli bättre väckte respekt hos medspelare, tränare och åskådare. Hans seriösa förhållningssätt till spelet doldes dessutom ofta bakom ett brett och öppet leende som alla var förtjusta i. Allt eftersom hans färdigheter utvecklades ökade också de krav som denna stjärna inom såväl nationell som internationell basket ställde på sig själv. Han blev ledaren på plan och med sin uppoffrande attityd brukade han visa vägen till seger. Genom sina virtuosa framträdanden i de kroatiska klubbarna Sibenka och Cibona blev han ett affischnamn för Kroatien i den internationella basketen och snart berömd som en basketbollens Mozart. Smeknamnet syftade på att han lyckats förvandla basketen till en konst i vilken han alltid var maximalt engagerad. Han gav upphov till nya standarder i spelet även utanför dåvarande Jugoslaviens gränser; först i sitt spel för Real Madrid i Spanien och sedan för Portland och New Jersey i NBA-ligan. Drazen Petrovic omkom i juli 1993 i en trafikolycka på motorvägen nära den tyska staden Ingolstadt, dagen efter en match för det kroatiska landslaget i Wroclaw. En staty av Petrovic finns uppförd i Olympiska museets park i Lausanne och hans namn är inskrivet i basketens Hall of Fame i Springfield. Museet till Drazen Petrovics minne Trg Drazena Petrovica 2 10000 Zagreb Hrvatska Tel: +385 (0)1 4843146 Web: www.drazenpetrovic.net


Kristijan Curaviæ Världsrekordhållaren och bäste kroatiske dykaren Kristian Curavic är den första och enda personen som dykit under Nordpolen, men han är också grundare av Curavic Diving Academy. Han föddes år 1974 och växte upp på ön Krapanj. Kristijan har tre världsrekord i rad i fridykning under isen och han är fast besluten om att bli världens bästa fridykare, hans mål är att slå alla rekord i fridykning.
• Lungkapacitet: 8,5 l
• Hjärtslag under isen på ett djup av 50 m: 4 hjärtslag/min IDROTTSGREN OCH PRESTATION:
• Nummer av dykningar och rekord: 1. rekordet =47 m; 2.rekordet=50 m; 3. rekordet=51 m
• static(andhållning): 8 min och 32 sekunder
• Fridykning med fenor(constant weight): 90 m
• Fridykning med växlande belastning(variable): 105 m
• Fridykning utan gräns(no limits): 140 m

Blanka Vlasic – den flygande kroatiskan (höjdhopp 205 cm) Ett av de mest känsloladdade ögonblick inom den kroatiska idrotten inträffade söndagen 2 september 2007 i Osaka. Efter att på ett övertygande sätt ha besegrat konkurrenterna och i tredje försöket ha klarat höjden 205 centimeter, försökte Blanka Vlasic även att slå Stefka Kostadinovas tjugo år gamla världsrekord. Och det var nära … och förhoppningsvis dröjer det inte länge innan hon lyckas med bedriften.

Davor Suker Den kroatiske fotbollsspelaren Davor Suker mottog "Guldskon" som den bäste spelaren i FIFA:s 1998 års världscup.

Goran Ivanisevic Den kroatiske tennisspelaren Goran Ivanisevic segrade i Wimbledonturneringen år 2001.

Davis Cup Det kroatiska tennislandslaget erövrade Davis cup år 2005.

Janica Kostelic "Kroatiens snödrottning" Janica Kostelic blev den första skidåkerska i alpina discipliner som vann fyra medaljer vid de Olympiska vinterspelen (i Salt Lake City år 2002); en medalj i varje disciplin där hon deltog. Genom att vinna guld- och silvermedaljen Olympiska vinterspelen i Torino år 2006 blev hon alla tiders mest framgångsrika skidåkerska. Genom att samma år vinna två kristallglober blev Janica också den mest framgångsrika skidåkerskan i Värdscupens historia.

Mästare i vatenpolo Guldmedalj för Kroatien i vattenpolo – 2007-04-01 Kroatien blev världsmästare efter segern över Ungerns landslag med 9:8 efter förlängningar.

Mästare i handboll VM i handboll 2003 som hölls i Portugal blev en tävling som sent skall glömmas i Kroatien. Det kroatiska landslaget under ledning av tränaren Lino Cervar blev världsmästare och uppnådde därigenom sitt bästa resultat efter segern vid Olympiska spelen i Atlanta 1996. Laget gick segrande hela vägen fram till inalmatchen där kroaterna vann med 34:31 över Tyskland medan fransmännen besegrade spanjorerna i matchen om tredje plats.

Natur Nationalblomma ...att iris är Kroatiens nationalblomma.

Mångfald … att man i Kroatien inom ett avstånd av bara ett hundratal kilometer kan se hav, karst, skogar, berg och lågland.

Winnetou … att den populära äventyrsserien om Winnetou filmades inom nationalparkerna Plitvicesjöarna, Velebit och Zrmanja.

Zlatni rat … att stranden Zlatni rat i Bol på ön Brac ändrar sitt utseende beroende på vindriktningen.

Ö på ön … att man på ön Mljet kan se "en ö på ön". I öns sjö – Veliko Jezero - finns en liten ö, vilket är ett sällsynt naturfenomen.

Mussel- och snigelmuseum … att staden Makarska har Malakologiskt museum med världens största samling musslor och sniglar.

Solrikaste ön … att Hvar är den solrikaste ön i Kroatien med i genomsnitt 2 715 soltimmar per år, och skule det snöa bjuder hotellen på gratis övernattning.

Dalmatiner att hundrasen dalmatiner fått sitt namn efter Dalmatien och Dalmatien i sin tur efter dess urinvånare, illyrernas stam Dalmati.

Gåsgamarnas sista oas att den sista oasen för de europeiska gåsgamarna finns på ön Cres.

Dricksvatten … att Kroatien är ett av de allt färre länder på Gamla kontinenten som i de offentliga vattensystemen tillförsäkrar sina invånare drickbart vatten.

Ekologi … att Kroatien är ett av Europas ekologiskt bäst bevarade länder

 

 

 

Vädret