boende i kroatien logo
23-09-2018

Split, Dalmatien
Resor och boende i Split Kroatien

 

Split är Dalmatiens största stad och en sevärdhet att upptäcka! Romerske kejsaren Diokletianus palats, hamnpromenaden Riva, romerska ruinerna vid Salona, en befästa staden Klis, sol och bad,... Härifrån går båtar till skärgården och flera närliggande öar, Hvar, Vis, Brac och Korcula. Du kan enkelt ta dig från ö till ö, utan att det kostar för mycket.
Kontakta oss

 

Regioner


» Istrien
» Kvarner
» Dalmatien – Zadar
» Dalmatien – Sibenik
» Dalmatien – Split
     Boende
» Dalmatien – Dubrovnik
» Norra Kroatien

 

Karta

Visa större karta

Reseplanerare


Valutaomvandlare

 

 

Split, Dalmatien

 
Dalmatien-Split
Den historiska och kulturella
Kultur och historia har alltid inspirerat konstnärer, som sedan urminnes tider, uttryckte sin konst på bergväggar, murar och palats i dess städer, och dess byggnader sten, som är en av de viktigaste egenskaperna i centrala Dalmatien. Idag dessa städer och dessa städer gäster erbjuder lugn och ensamhet, och på samma gång, även glada, högljudda nätter, genomsyrad av den varma andedräkt Sirocco Medelhavet. Verk av sten, marmor och trä, som uppdagades på marken i Central Dalmatia - från antiken till idag - har inte hittat gästfrihet bara i kyrkor och museer, men de är ännu i dag i hemmen, på fasaderna i den historiska centra i städer, främst i romansk och gotisk, verkliga verk urban konst. Ingenstans i Central Dalmatia som kan hittas inom en radie på endast 30 km, de två städer under beskydd av UNESCO och föras in i arv av historiska och kulturella värld: The Palace of Diocletian i Split och centrum staden Trogir.
Spektakulära är verk föds ur händerna på konstnärer och huggen i sten, såsom den portal för katedralen i Trogir, snidad av befälhavaren Radovan år 1240, eller som den allra vackraste byggnader och skulpturer sten tillskrivas Bonino da Milano, Juraj Dalmatinac, Andrija Alesi och Nikola Fiorentinac. Katedralen i Split, den äldsta katolska katedralen i världen, eftersom den grundades delvis på mausoleum av kejsar Diocletianus, har rätt att ingå i den europeiska romanska trä skulptur, med dess dyrbara flygande valnöt arbete av befälhavaren Andija Buvina med anor från 1214. I kölvattnet av hans långa och rika konstnärliga tradition, som inspirerade skapandet av så många mästerverk, har denna region fött en rad stora mästare målning, som Emanuel Vidovic, den mest kända kroatiska konstnären vid sekelskiftet nittonde och XX. I skulptur, uppnåddes de högsta topparna av Ivan Mestrovics, född i Otavi, nära Drniš, vars verk bli en bra show i museer och gallerier över hela världen, i Split, förutom verk utställda i galleriet tillägnat honom är anmärkningsvärd statyn av biskop Grgur Nin, som ligger vid norra infarten till Palace of Diocletian: legenden berättar att detta skulle ha befogenhet att bevilja önskemålen från dem som omhuldar brons tå på foten. Split skryta, inom det som förr var Imperial Palace of Diocletian, även den närmaste staden gatan i världen, kallade "Låt mig gå," eftersom det kan brytas endast av en förbipasserande i taget. Har en speciell smak också besöka museet staden Trogir (Trogir), vars Avvecklingsdagarna tillbaka till tredje århundradet och vars centrum mäter bara 750 steg! Historikern Pavao Andreis omfattning några hundra år sedan och lämnade oss vittne. Sitt nuvarande utseende med slät sten stad med en rik historia, dess grundvalar är ännu mer avlägsen, i själva verket finns bevarad i klostret St Nicholas årtusende, en relief av Kairos gud, gud det lyckliga ögonblick, räknat från den fjärde århundradet f.Kr. förutom en rad konstverk historia och arkitektur.
För ungefär femton kilometer härifrån finns Salona, den största monument från antiken i Kroatien, som i den andra och tredje århundradet efter Kristus, var den första kosmopolitiska metropolen Dalmatien och värd 62 tusen invånare, var detta också sätet för den första kroatiska kungarna. Kan inte missa ett besök på fästningen Klis, byggt på en stenig YTTRING från vilken Uskoks hindrade turkarna att nå Split, den turkiska armén har aldrig flyttat längre än fästningen Klis, och legenden säger att Detta var möjligt tack vare hjälp av Our Lady of Sinj, vars helgedom är belägen i närheten. Den största ön i Split och Brac (Brazza) att, lite i taget, håller på att förvandlas till förorter. Det är väl ansluten till staden av snabba färjelinjer, och här har de mest kända tradition av att arbeta vit sten, som fortfarande utvinns ur stenbrott i det förflutna. Med denna fantastiska sten byggdes i Vita huset i Washington, parlamentet och det nya slottet i Wien, parlamentet i Budapest, men också Palace of Diocletian, katedraler i Trogir och Šibenik, ...
På denna ö är också det charmiga eremitboningen Blaca öken, glagolitiska präster som flydde innan de framryckande turkarna, byggd år 1550 på de kala berg, ett kloster som nu, med sitt teleskop och konserter för piano, förts hit från Wien, är aktiv vittnen om medeltida liv på ön. Soliga Hvar (Hvar), nyligen röstat bland de tio vackraste öarna i världen, är en av de vackraste Dalmatiens öar. Det är okänt om förföra mer med harmoni av historia och konst, eller skönheten i naturen och förföriska doften av lavendel, men en sak är säker: det finns ett sista besök på slottet Tvrdalj Petar Hektoroviæ med sin fiskodling, vilket inte missa en promenad genom kullerstensgator som bärs av inverkan av tid och besök på öns största torg på båda sidor av Adriatiska havet, mitt i staden Hvar, är Dessutom obligatoriska besök Arsenal och den första kommunala teatern i Europa, byggd 1612.

Naturarv
Även naturen har varit generös med den centrala Dalmatien och har här skapat en harmonisk plats, där städerna är nedsänkta i en miljö som fortfarande perfekt bevarad, tillverkad av tätbefolkade kustremsan och en uppsättning grönskande öar. Bol, ön Brac (Brazza), är den plats där den berömda stranden Zlatni Rat, vars utseende ändras med ändrade riktningen på vind och vågor. Central Dalmatia har också lång stenstränder längs fastlandet, där, som om de vore en naturlig sköld från solen, böja tallarna i Dalmatien, så att vi välkomna med sina bekväma skugga, särdrag Makarska Rivieran och Brela. Den senare, enligt många, är den plats som har de vackraste naturliga stränderna vid Adriatiska havet och ett kristallklart hav. Och bakom dessa stränder ligger den massiva karaktär Park Biokovo, som sägs "ha fötterna i havet, och hans huvud mellan pilarna. Dess högsta topp, den Sveti Jure, som mäter 1762 meter över havet och på soliga dagar och en spektakulär panoramavy som når de mest avlägsna öar. Den Biokovo är den naturliga livsmiljö för ett stort antal endemiska växter och djur, och för mager betesmark fortfarande beta på gems. Den Biokovo fascinerar även för den spektakulära norrsken att vi är sjuka på morgonen under sommaren. En av de mest slående naturhändelse av Adriatiska havet och Blå Grottan (Modra špilja), på ön Biševo på Vis (ISSA) är det cirka 17 meter lång och 31, där du anger med båt genom en smal passage mellan rocks. Solljuset flödar in i grottan via en dold öppning, den lyste upp havet och besökare med färger och nyanser av silver blåaktig, i dess närhet är också den enda kända livsmiljö munksälen.

SAKER ...
... Att
* Synen på Adriatiska öar Biokovo * Portalen i katedralen i Trogir (Trogir) * De minsta gatan i världen, kallade mig Pusti proc "(" Let go "), Split * The Palace of Diocletian (Split) - Palace of romerske kejsaren Diocletianus (hör till det historiska och kulturella arvet) * Den gamla staden Trogir (Trogir) - historiska stadskärnan (hör till det historiska och kulturella arvet) * Den antika staden Salona (Solin) - huvudstad i den romerska provinsen Dalmatien * Den historiska centrum Hvar (Hvar) - The Cathedral of St Stephen, staden med tornet och loggia * Arsenal med en teater 1612 * The Shrine of Our Lady of Sinj - den största Marian helgedomen Dalmatian ... Att besöka
* Klostret-Hermitage av Blace, på ön Brac (Brazza) * Salona, nära Split * Den ridderlig tornera dell'Alka, Sinj * Zlatni Rat (Gyllene Point) - Strand * Älven Cetina - 105 km av floden kurs och canyon (Omis / Omis) kommer spänningen älskar rafting och canyoning * The Natural Park of Biokovo - det högsta berget i den kroatiska kusten, rike flora och fauna * Zlatni Rat - en skyddad landskap * Öarna Ravnik, Donja Brela, Pakleni (ön Hvar) - skyddade landskap * Grottan Modra och Medvidina (ö Biševo) - Naturminnen * Grottan Vranjaèa (mountain Mosor) - naturlig monument

... Att höra
* Doften av lavendel områden på ön Hvar (Hvar)

... Smak
* Den "• tårtor Kaštel * Cake Makarana, Makarska * Den "krostule" ön Vis (ISSA) * Den "fritule" Dalmatiens * I "paprenjaci" (söt pepparkaka) Hvar (Hvar) * Druvor och ett glas vin * Den "pašticada" Dalmatiens * Korv "luganiga" * Den "pogaèa" (focaccia) Vis (ISSA) * I "paprenjaci, söt pepparkakor har sitt ursprung i Hvar (Hvar) * Vin och Vugava Planèiæ, Hvar (Hvar)

... Att lyssna
* Musikalen Peristyl i Split * Festivalen ljus musik i Split * Konserterna av sångerna i Dalmatien

 

 

Vädret Split